Musta venäläinen terrieri - kysymyksiä ja vastauksia.

 • Miten varata musta terrieripentu.

  • Jos haluat varata pennun, soita tai lähetä minulle sähköpostia.
  • Lähetän sinulle tiedot ennakkomaksun suorittamista varten.
  • Tee ennakkomaksu, joka on 50 % koiran hinnasta.
 • Minkä ikäisenä voin ottaa koiranpennun.

  Pentu voi mennä uuteen kotiin 8 viikon iässä.

 • Asun ulkomailla, voinko ostaa pentusi?

  Totta kai. Pentu voidaan noutaa kotoa tai voin järjestää kuljetuksen kotiisi. Valmistelen ja vastaan kaikista vientiasiakirjoista.

 • Voinko ostaa pennun kotiinkuljetuksella?

  Kuljetan pentuja kaikkialle Puolassa ja ulkomailla. Jos pentu toimitetaan ulkomaille, sillä on kaikki laillista maahantuontia varten tarvittavat asiakirjat.

 • Asun ulkomailla, mitä muodollisuuksia minun on täytettävä?

  Sinun ei tarvitse järjestää mitään, koska jokaisella pennulla on ennen lähtöä kaikki vientiasiakirjat ja kaikki muodollisuudet laillista rajan ylittämistä varten. Lähetän säännöllisesti mustan terrierin pentuja ulkomaille ja olen ajan tasalla säännösten muutoksista. Vastaan asiakirjojen oikeellisuudesta ja kuljetuksesta kotiisi.

  Voit tietenkin myös itse järjestää kuljetuksen ja muodollisuudet.

 • Mikä talutushihna ja kaulus kannattaa ostaa venäläiselle terrieripennulle?

  Jokaisen kennelimme mustan venäläisterrierin pennun mukana toimitetaan jo hihna ja kaulapanta. Ne riittävät pitkäksi aikaa.

 • Kuinka usein ruokin pennun ja kuinka paljon ruokaa annan?

  Pentu syö neljä kertaa päivässä.

  Jokaisella ruualla on erilainen annostus, mutta yleensä (mustan terrierin pennun tapauksessa) se on noin 500 grammaa päivässä tai 4x 125 grammaa. 

  Useimmissa elintarvikkeissa annostus on lueteltu ruokapussin kääntöpuolella. Katso annostus 50-60 kg:n tavoitepainoa varten.

 • Kuinka usein pentuani pitäisi kastella?

  Pennulla on oltava rajoittamaton pääsy raikkaaseen veteen. Voit antaa vettä kulhossa.

 • Kakkaako koiranpentusi talossa?

  Jokainen kennelimme pentu opetetaan hoitamaan fysiologiset tarpeet ulkona, ruohikolla. Heti kun pentu herää, sinun on mentävä sen kanssa nurmikolle niin pian kuin mahdollista. Meidän on kuitenkin muistettava, että hän on vielä pieni lapsi, ja joskus kotona sattuu "wc-tapaturma".

  Mustavenäjäterrierit ovat erittäin älykkäitä, joten jos pentu viedään säännöllisesti ulos heti herättyään, talossa ei pitäisi tapahtua muuta kuin "pissahätä" silloin tällöin, iän myötä yhä harvemmin.

  Musta terrieripentu huolehtii tarpeistaan nurmikolla hyvin nopeasti, yleensä heti kun se astuu ruohikolle.

 • Pitääkö minun ostaa sänky?

  Useimmat mustat terrieripennut rakastavat nukkua ja levätä sängyssään. Kasvaessaan jotkut mustat terrierit nukkuvat kuitenkin mieluummin lattialla, etenkin lämpiminä vuodenaikoina.

 • Miltä näyttää CTR-pennun päivä?

  Mustan terrieripennun elämä on loputon sykli: nukkuminen > vessassa käynti > leikkiminen > syöminen > nukkuminen > vessassa käynti > leikkiminen > syöminen....

  Pentu nukkuu suurimman osan ajasta. Se voi myös leikkiä pitkiä aikoja, varsinkin jos se kokee uusia ärsykkeitä, tapaa uusia ihmisiä tai eläimiä. Älä liioittele leikkien määrää pentuaikana, ja kun huomaat, että pikkuinen on jo väsynyt, anna sen nukkua.

  Musta terrieripentu herää yleensä noin kello 6-7 aamulla. Useimmat pennut nukkuvat läpi yön ja menevät nukkumaan noin klo 20-21. Ensimmäisinä öinä uuteen kotiin saapumisen jälkeen pentu ei välttämättä nuku läpi yön. On parasta, että omistaja voi nukkua pennun kanssa ensimmäiset yöt ja käydä lyhyellä kävelyllä ja vessassa, jos pentu herää. Muutaman päivän kuluttua tilanteen pitäisi normalisoitua ja pennun pitäisi nukkua yönsä itse.

 • Millainen luonne mustalla terrierillä on?

  Tyypillinen musta venäläinen terrieri on rauhallinen, rauhallinen ja itsevarma. Se on hyvin kiintynyt omistajaansa, eikä sitä siksi voi sulkea karsinaan ilman ihmiskontaktia.

 • Onko musta terrieri rohkea?

  Musta terrieri on hyvin rauhallinen ja itsevarma. Se tuntee voimansa, mutta ei käytä sitä väärin. Se ei pelkää muita koiria, mutta ei yleensä hyökkää niiden kimppuun. On yksilöitä, jotka eivät siedä muita koiria ja reagoivat hyvin hermostuneesti tällaisissa tilanteissa.

 • Minkä ikäisenä tiedät, millainen luonne koirasta tulee?

  Luonteenpiirteet näkyvät jo 6-7 viikon iässä. Kokenut kasvattaja tunnistaa tässä iässä, millaisia taipumuksia pennulla on, ja valitsee koiran, joka vastaa mahdollisimman hyvin ostajan odotuksia. Kerro kasvattajalle, millaista koiraa etsit, onko kyseessä vahtikoira, perheystävä jne.

 • Onko musta venäläinen terrieri terrieri?

  Toisin kuin rodun nimi kertoo, musta venäläinen terrieri ei ole lainkaan terrieri. FCI:n (The Fédération Cynologique Internationale) terminologian ja koirarotujen luokittelun mukaan musta venäläinen terrieri kuuluu FCI:n ryhmään 2 (molossit, sveitsiläiset vuoristo- ja maatiaiskoirat, pinserit ja snautserit), kun taas terrierit kuuluvat FCI:n ryhmään 3 (terrierit). 

 • Kuinka suuri venäläinen terrieri on?

  Musta terrieri on suuri koira. Aikuinen uros on 72-76 cm säkäkorkeudeltaan* ja painaa 50-60 kg, kun taas naaras on 68-72 cm pitkä ja painaa 45-50 kg. 

  *Rintakorkeus on etäisyys maasta lapojen korkeimpaan kohtaan. Säkäkorkeuden mittaamiseen käytetään erityistä mittalaitetta - zoometrista keppiä.

 • Sietääkö musta terrieri pieniä koiria?

  Mustasta venäläisestä terrieristä, joka on kasvatettu pennusta lähtien kodissa, jossa on pieniä koiria, ei tule niille vaarallista, kun se kasvaa aikuiseksi. Monet terrierimme asuvat taloissa, joissa on pieniä koiria, olivatpa ne sitten kääpiösnautsereita, skotlanninterriereitä tai pehmeäkarvaisia vehnäterriereitä (pyydän teitä katsomaan kuvia Uutiset-osiossa), eikä meillä ole toistaiseksi ollut yhtään aggressiivista tapausta.

 • Musta venäläinen terrieri vai jättiläissnautseri?

  Ulkoisesta samankaltaisuudesta huolimatta venäläinen terrieri eroaa suuresti jättiläissnautserista. Musta terrieri on suurempi, leveämpi ja painavampi.

    kasvu paino
  musta terrieri 68-76 cm 45-60 kg
  jättiläissnautseri 60-70 cm 25-47 kg

   

  Molemmilla roduilla on samantyyppinen karva, kaksikerroksinen musta.

  Musta terrieri on rauhallisempi ja reagoi vain silloin, kun se on todella tarpeen. Jättiläissnautseri haukkuu paljon useammin ja on aktiivisempi.

  Yksityiskohtaiset tiedot mustasta terrieristä ja jättiläissnautserista.

   
 • Musta venäläinen terrieri asunnossa?

  Koostaan huolimatta musta venäläinen terrieri voi asua pienissäkinblack russian terrier in a small flat asunnoissa. Musta venäläisterrieri ei tarvitse paljon liikuntaa, eikä se ole hyperaktiivinen. Kun mitään ei tapahdu, se voi maata liikkumatta lattialla tuntikausia. Se ei hauku ilman syytä. Musta venäläinen terrieri ei aiheuta ongelmia, jotka ovat tyypillisiä monille pienille roduille, jotka usein haukkuvat tuntikausia ja juoksentelevat ympäri taloa.

  Pentu tai juniori on paljon aktiivisempi ja sillä on rajaton kekseliäisyys erilaisten leikkien ja ilkivaltaa keksimiseen.

   

    

 • Tarvitseeko mustalla terrierillä olla oma paikka talossa?

  Talossa on oltava rauhallinen paikka, jossa musta terrieri voi levätä, mieluiten kaukana käytävistä ja pattereista. Mustan terrierisi sängyn on oltava mukava ja suuri (valitse suurin saatavilla oleva koko, eli XL tai XXL, ja jos koko ilmoitetaan senttimetreinä, sen ei pitäisi olla pienempi kuin 120x80 cm). Usein käy kuitenkin niin, että musta terrieri jättää sängyn huomiotta ja valitsee paikan sängyn vierestä, esimerkiksi suoraan laatoilta tai puulattialta. Varsinkin kesällä mustat terrierit suosivat yleensä kaakelilattiaa, joka antaa niille mahdollisuuden viilentyä.

 • Minulla on pieniä lapsia, sopiiko musta terrieri minulle?

  Useimmat mustat venäläisterrierit sietävät lapsia hyvin. Ne ovat rauhallisia ja rauhallisia koiria, mutta ennen kuin jätät koirasi yksin lapsen kanssa, varmista, että koirasi ei osoita aggression merkkejä.

 • Sietääkö venäläinen terrieri kissoja?

  Musta venäjänterrieri, joka on kasvatettu pennusta lähtien talossa, jossa on kissoja, tottuu niihin eikä osoita merkkejä aggressiivisuudesta niitä kohtaan.

  On kuitenkin tarpeen valvoa pennun kontakteja kissoihin ensimmäisinä päivinä uudessa talossa. Musta terrieri on erittäin älykäs ja sillä on erinomainen muisti. Jos kissa hyökkää sen kimppuun (yleensä lyömällä koiraa tassullaan nenään) sen yrittäessä ystävystyä, se voi muistaa tapahtuman ja saattaa haluta kostaa tulevaisuudessa.

 • Mitä musta venäläinen terrieri syö?

  Musta terrieri syö samaa kuin muutkin koirarodut - yleensä kuivaruokaa tai BARF-ruokavaliota (raakalihapohjainen ruokavalio). Käytä kuivamuonana korkealaatuista, premium- tai super premium-luokan ruokaa.

 • Kuinka monta kertaa päivässä musta terrieri syö?

  Mustan terrierin pentu syö neljä kertaa päivässä, juniori syö kolme kertaa päivässä ja aikuinen venäläinen terrieri syö kerran tai kaksi päivässä.

 • Kuinka paljon musta venäläinen terrieri syö?

  Musta venäläinen terrieri syö 400-600 grammaa kuivaruokaa päivässä, riippuen ruokalajista. Annostus löytyy ruoan pakkauksesta.

  Jos musta terrieri on BARF-ruokavaliolla (ruokavalio, joka koostuu raa'asta lihasta, vihanneksista ja muista lisäaineista), se syö noin 700-1200 grammaa ruokaa päivässä.

  Muista tarkistaa säännöllisesti, ettei musta terrierisi ole ylipainoinen tai liian laiha, ja tilanteen mukaan säädä päivittäistä ruoka-annosta.

 • Pitäisikö mustalle terrierille antaa vitamiineja ja lisäravinteita?

  Premium- tai super premium-laatuinen ruoka sisältää kaikki pennun, juniorin, aikuisen tai vanhemman mustan venäläisterrierin tarvitsemat ravintoaineet ja hivenaineet. Hyvässä ruoassa on kaikkien ainesosien oikea suhde, joka takaa optimaalisen kasvun ja kehon rakenteen. 

  Venäläisterrieri on raskas, massiivinen koira. Kasvukauden aikana on hyvä täydentää nivelruston muodostumista tukevia ainesosia, esim:

  • kollageeni
  • hyaluronihappo
  • glukosamiini
  • kondroitiini
  • MSM

  Emme täydennä kalsiumia, kun käytämme korkealaatuista ruokaa.

 • Voiko musta terrieri juosta ja leikkiä syömisen jälkeen?

  Aterian jälkeen mustan terrierin (kuten useimpien suurten koirien) pitäisi mennä nukkumaan. Juokseminen ja leikkiminen täydellä vatsalla voi johtaa mahalaukun vääntymiseen. Tämä on erittäin vaarallinen sairaus (joka voi johtaa koiran kuolemaan), joka vaatii välitöntä eläinlääkärin hoitoa.

 • Pitääkö musta venäläinen terrieri leikata?

  Mustan venäläisterrierin karva kasvaa ja se on leikattava. Optimaalinen leikkaustiheys on 6-8 viikkoa, mutta vähintään joka toinen kuukausi.

 • Kuinka usein minun pitäisi kampata musta terrierini?

  Musta terrieri tulisi kammata kerran viikossa. On tärkeää olla säännöllinen, sillä jos et kampaa koiraasi säännöllisesti, karvoista tulee solmuja ja seuraava kampaus kestää paljon kauemmin tai karvat on ajettava.

 • Kuoriutuuko musta venäläinen terrieri?

  Musta terrieri ei irtoa. Se ei vuodata turkkiaan säännöllisesti kuten esimerkiksi saksanpaimenkoira, kultainennoutaja tai labradorinnoutaja. Sen sijaan aluskarva on harjattava säännöllisesti (viikoittain). Jos unohdat kammata aluskarvan pois, lattialla on pieniä karvapötköjä.

 • Oppivatko mustat venäläisterrierit nopeasti?

  Musta terrieri on erittäin älykäs ja oppii uusia asioita nopeasti. Se ei kuitenkaan pidä siitä, että samoja toimintoja toistetaan monta kertaa.

  Se oppii vaikeatkin käskyt ongelmitta.

 • Miten opetetaan peruskäskyt, istu, seiso?

  On parasta käyttää palkintoja, niin sanottuja herkkuja, eli koiran herkkupaloja (esim. Alfa Spirit -yhtiön) tai jopa koiranruokapalloja, kun opetetaan komentoja, kuten istu, pysy jne. Oppiminen aloitetaan toistamalla käsky ääneen, esim. "Istu!", ja samalla koira siirretään käsin annettuun asentoon. Kun koira istuu tai seisoo (olipa se sitten omatoimisesti tai meidän avullamme), kiitämme sitä kovaan ääneen ja osoitamme suurta innostusta samalla kun annamme sille palkinnon - herkun. Toista sitä, kunnes se onnistuu.

  Mustat terrierit oppivat käskyt hyvin nopeasti, ja joskus riittää, että toistat käskyn useita kertoja, jotta koira oppii sen.

 • Minkä ikäisenä aloitan koirani kouluttamisen?

  Voit aloittaa koiran kouluttamisen jo muutaman päivän kuluttua sen saapumisesta uuteen kotiin. Nämä muutama päivä ovat välttämättömiä, jotta koira voi tutustua uuteen ympäristöönsä. Jopa kahdeksan viikon ikäinen musta venäläinen terrieri voi aloittaa harjoittelun. Aloitamme yksinkertaisemmilla käskyillä, esimerkiksi kutsumalla koiraa nimeltä, istu, tule luokseni.

 • Kapinoiko musta terrieri murrosiässä?

  Hyvin hoidetun mustan terrierin ei pitäisi kokeneen henkilön käsissä kapinoida murrosiässä. Jos omistaja on epäjohdonmukainen ja sallii liikaa, kasvava musta terrieri voi tällaisissa tapauksissa noin 13-15 kuukauden iässä yrittää ottaa koiran haltuunsa. Tämä voi ilmetä tottelemattomuutena, käskyjen kuuntelematta jättämisenä, murinana ja aggressiivisina yrityksinä koiria ja muita ihmisiä kohtaan. Tämän estämiseksi on oltava johdonmukainen ensimmäisistä päivistä lähtien koiran kanssa. Koiran on tiedettävä, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä. Jos esimerkiksi koiraa kielletään menemästä makuuhuoneeseen, tämä kielto on voimassa aina eikä vain joskus, jotta koira ei hämmenny. Jos omistaja ei johdonmukaisuudesta huolimatta pärjää mustan terrierinsä kanssa, kannattaa hakea apua kokeneelta kouluttajalta.

 • Tarvitseeko musta terrieri kävelylenkkejä?

  Musta terrieri pitää muutaman kilometrin mittaisista rauhallisista kävelylenkeistä, mutta ne eivät ole sille välttämättömiä. Jos emme pidä kävelystä tai meillä ei ole aikaa siihen, lyhyet kävelylenkit "vessassa" 3-4 kertaa päivässä riittävät. 

  Pennun kohdalla ei suositella pitkiä, voimakkaita kävelylenkkejä.

 • Uiiko musta terrieri?

  Musta venäjänterrieri on hyvä uimari eikä pelkää vettä. Kaikki ovat kuitenkin erilaisia, jotkut pitävät vedestä ja juoksevat veteen, jos heille tarjoutuu tilaisuus, jotkut eivät pidä vedestä, eikä heitä pitäisi pakottaa uimaan.

 • Mikä on yleisin mustan venäläisterrierin sairaus?

  Yleisimpiä sairauksia venäläisellä mustalla terrierillä ovat dysplasia, hyperurikosuria (HUU) ja juveniili kurkunpään halvaus (JLPP). Nämä kaksi jälkimmäistä sairautta ovat nykyään harvinaisia geenitestien ansiosta.

 • Miten ilmoitan koirani näyttelyyn?

  Voidaksesi esitellä koirasi koiranäyttelyissä sinun on:

  • sinulla on oltava FCI:n tunnustaman kennelin rotukoiria,
  • saada FCI:n sukutaulu
  • rekisteröi koirasi Suomen Kennelliittoon 
  • Ilmoita koirasi näyttelyyn hyvissä ajoin etukäteen
 • Asun ulkomailla, voinko esitellä kennelinne koiraa?

  Jokaisella pennulla on asianmukaiset asiakirjat, jotka mahdollistavat rekisteröinnin tiettyyn (puolalaiseen tai ulkomaiseen) kyynologiseen yhdistykseen ja osallistumisen koiranäyttelyihin.

 • Miten musta terrieri sietää automatkat?

  Jotkut mustat terrierit nukkuvat suurimman osan matkasta ja jotkut hermostuvat. Mitään suurempia ongelmia ei kuitenkaan ole, eikä tabletteja tarvita. Lisäplussaa on se, että useimmat järjestävät nopeasti "vessan" taukopaikalle.

 • Mitä tarvitset ulkomaanmatkalle koiran kanssa.

  Jos haluat matkustaa ulkomaille mustan terrierin kanssa, tarvitset passin (lemmikkieläinpassi) ja voimassa olevan raivotautirokotuksen. Joissakin tapauksissa sinun on ehkä myös annettava mustalle terrierillesi hoitoa heisimatoihin tai muihin loisiin.

 • Kestääkö musta terrieri hyvin lentomatkustamista.

  Mustalla terrierillä ei ole mitään ongelmia lentomatkustamisen kanssa. Kokonsa vuoksi koiraa ei voi kuljettaa matkustamossa (Astra Fidelis TORO lensi Yhdysvaltoihin matkustajan istuimella hymyillen smile) vaan ruumassa.